Zelfbouw doet het goed

Voor Dordrecht was 2014 het jaar van ruimte voor zelfbouw. De gemeente bood op drie locaties grond aan waarop mensen hun droomhuis kunnen bouwen. Op 8 maart 2014 vormde zich een rij van belangstellenden voor een stuk grond.
Zelfbouw doet het goed
De stand van zaken eind 2014: alle kavels aan de Vest en op Stadswerven zijn ‘uitverkocht’. Van de 17 kavels in Stadspolder zijn er nog maar vijf beschikbaar. Ook de waterkavels bij Stadswerven waarvan de verkoop in oktober startte, gingen als warme broodjes over de toonbank.

De Dordtse Ruimte-aanpak slaat aan. Reden voor de gemeente ook in 2015 grond voor zelfbouw uit te geven. Nog niet alle locaties zijn bekend, maar er komen in elk geval kavels beschikbaar op Stadswerven.
Ons huis grijpt op een moderne manier terug op het verleden ‘Ons huis grijpt op een moderne manier terug op het verleden’

Cor de Vries was in maart van dit jaar de allereerste in de rij voor een zelfbouwkavel. Met partner Letty Verschoor had hij zijn zinnen gezet op een kavel aan de Vest. "Nu de kinderen het huis uit zijn, willen we terug naar de binnenstad. Maar wel in een huis met een tuin, dat kon aan de Vest". Het wordt niet zomaar een woning. Het (goedgekeurde) ontwerp is modern, maar bevat knipogen naar het verleden van Dordrecht.
Lees meer
Historische kraan voor Stadswerven Historische kraan voor Stadswerven

De wijk Stadswerven krijgt er een blikvanger bij. Het is een oude scheepskraan, die nu nog in Hendrik-Ido-Ambacht staat. Hij is na de oorlog als onderdeel van de Marshallhulp aan Nederland geschonken. De scheepskraan krijgt een plek bij de oude scheepshelling aan de Merwede.

Foto: Nieky Klaus/gemeente Hendrik-Ido-Ambacht
Blij dat we voor zelfbouw hebben gekozen ‘Blij dat we voor zelfbouw hebben gekozen’

Eigenlijk dachten Nancy de Jong en Martijn van Someren niet aan zelfbouw. Ze gingen in maart naar de verkoopdag bij DordtYart om te kijken naar het bouwproject van OCW op Stadswerven. Daar werden ze zo enthousiast gemaakt door vrienden die voor een zelfbouwkavel in de rij lagen, dat ze spontaan besloten ook voor een kavel te gaan. Spijt hebben ze niet.
Lees meer
Veegpost onder slopershamer Veegpost onder slopershamer

Wethouder Piet Sleeking heeft woensdag 10 december het startsein gegeven voor de sloop van de veegpost aan de Vest 94-96. De sloop maakt letterlijk de weg vrij voor de vier zelfbouwers die hier hun droomhuis willen bouwen. Alle vier ontwerpen zijn intussen in de Welstandscommissie geweest.
Wie maakt mooiste ontwerp voor brug Stadswerven? Wie maakt mooiste ontwerp voor brug Stadswerven?

Prins Clausbrug. Zo gaat de nieuwe brug heten die de wijk Stadswerven straks verbindt met de historische binnenstad. De gemeente Dordrecht heeft een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp. De Prins Clausbrug wordt een brug voor voetgangers en fietsers.

De prijsvraag bestaat uit twee rondes. Tot 23 januari 2015 kunnen bureaus hun ideeën inzenden. Hieruit selecteert een onafhankelijke jury er 3 tot 5. In de tweede ronde kunnen de geselecteerde bureaus hun visie uitwerken tot een architectonisch en technisch structuurontwerp. In juni 2015 maakt de gemeente het winnende ontwerp bekend. Als alles volgens plan verloopt, is de brug in 2018 gereed.

Lees meer
Dordtse Ruimte staat voor kleinschalige ontwikkeling van de stad met veel ruimte voor initiatief van bewoners en ondernemers. Nieuwe bestemmingen voor ongebruikte grond en gebouwen. Ruimte voor het bouwen van je eigen huis.
Dordtseruimte
Dordtse Ruimte is een initiatief van de gemeente Dordrecht. 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier