Vijf waterkavels bij Stadswerven

Dordtse Ruimte gaat door! Er komen vijf waterkavels op de markt waarop zelfbouwers hun eigen huis kunnen bouwen. Er is al een waterkavel te koop voor € 143.000,- vrij op naam.
Vijf waterkavels bij Stadswerven op de markt
‘Na de succesvolle uitgifteronde van maart gaan we op 25 oktober opnieuw kavels voor zelfbouw uitgeven. De waterkavels zijn echt iets unieks. Nog niet eerder zijn er in ons land waterwoningen gebouwd die onder invloed staan van de werking van eb en vloed. We verwachten daarvoor landelijke belangstelling’, aldus wethouder Rinette Reynvaan, portefeuillehouder Zelfbouw.

De waterkavels zijn echter niet de enige ‘gronden’ die op zaterdag 25 oktober in de verkoop gaat. Ook wie geïnteresseerd is in zelfbouw in Stadspolder is die zaterdag welkom. Om het zelfbouwers makkelijker te maken heeft de gemeente opdracht gegeven aan een architect om speciaal voor Stadspolders woningen te ontwerpen met een basisprijs. Deze basisontwerpen kunnen naar eigen wens worden aangepast. Er wordt gewerkt met een vaste aannemer. Dat maakt zelfbouw op deze plek makkelijker én goedkoper. Overigens blijft het nog steeds mogelijk om door een eigen architect een ontwerp te laten maken.

Voorafgaand aan de 2e uitgifteronde zijn er verschillende informatiebijeenkomsten en een excursie. In deze nieuwsbrief lees je er alles over.
Zelfbouw: de stand van zaken Zelfbouw: de stand van zaken

Zelfbouw leeft in Dordrecht. Een half jaar na de start van de uitgifte van de eerste zelfbouwkavels is er veel gebeurd. De locatie Vest is uitverkocht en op Stadswerven is nog maar één kavel beschikbaar. Ook voor de grond in Stadspolder hebben zich al acht gegadigden gemeld. De stand van zaken per locatie.
Lees meer
Informatieavonden over bouwen op het water Informatieavonden over bouwen op het water

Speciaal voor wie overweegt een waterwoning te bouwen, zijn er twee informatieavonden. Op maandag 22 september is de eerste, in het Stadskantoor. De tweede informatieavond op 13 oktober geeft tips over het bouwen op het water. Zaterdag 4 oktober is er een excursie naar de locatie van de waterwoningen.

Maandag 22 september
Op de eerste bijeenkomst geeft de gemeente informatie over zelfbouw. Wat zijn de voordelen van zelf bouwen en welke stappen moet je zetten tussen de koop van een kavel en de daadwerkelijke bouw?

Peter Kuenzli (Dordtse Ruimte) geeft een algemene presentatie waarna projectleider Jan-Jaap Visser ingaat op zelfbouw op het water. Hoe groot en duur zijn de kavels? Hoe ziet het kavelpaspoort eruit en wat is er allemaal mogelijk?

Lees meer
Deel je kennis 25 oktober: nieuwe uitgifteronde

Op zaterdag 25 oktober om 9.00 uur start de tweede uitgifteronde van zelfbouwkavels. Deze keer komen de vijf kavels voor de waterwoningen in de verkoop plus de zelfbouwkavels in Stadspolder.

Spelregels
De verkoop is bij DordtYart op Stadswerven. Om het reserveren van kavels soepel te laten verlopen, heeft de gemeente spelregels opgesteld. De uitgifte gebeurt volgens het aloude principe van ‘Wie het eerst komt, het eerst maalt’. Dat betekent dat nummer 1 in de rij als eerste de kavel van zijn keuze kan reserveren. De deuren van DordtYart aan de Maasstraat 11 gaan om 9.00 uur open. De gemeente deelt bij binnenkomst nummertjes

Lees meer
Een duurzaam huis met de touch en feel van vroeger ‘Een duurzaam huis met de touch en feel van vroeger’

Zelfbouwers Wouter en Corine Hagens weten al hoe hun droomhuis op Stadswerven er uit gaat zien. “Het wordt een deels gemetselde, deel gestucte woning met het uiterlijk van een pakhuis. We hopen dat de mensen het straks het ‘wit’-blauwe" huis aan de werf van Schouten zullen noemen.”

Ze kozen om meerdere redenen voor zelfbouw op Stadswerven. “Het is een deel van Dordrecht waar wij erg trots op zijn. We hebben uitzicht op de oude stad en op Villa Augustus, waar we 4 jaar geleden zijn getrouwd. In de toekomstige jachthaven kunnen we ons bootje neerleggen.”

Knipoog naar het verleden
“Het kavelpaspoort is opgesteld met een flinke knipoog naar de oude binnenstad van Dordrecht. We kunnen gebruik maken van hedendaagse technieken waardoor een energiezuinig en duurzaam huis mogelijk is met de touch en feel van vroeger. Dat je je huis volledig zelf kunt ontwerpen en naar eigen wens indelen spreekt ons ook erg aan.” Een architect vertaalde de wensen van Wouter en Corine in een ‘pakhuisachtig’ ontwerp met een verrassing: “Aan de achterzijde ziet de woning er totaal anders uit dan aan de straatzijde”. Het ontwerp is zo goed als af. “We zitten nu in de fase dat we materialen moeten kiezen.”

Lees meer
Dordtse Ruimte staat voor kleinschalige ontwikkeling van de stad met veel ruimte voor initiatief van bewoners en ondernemers. Nieuwe bestemmingen voor ongebruikte grond en gebouwen. Ruimte voor het bouwen van je eigen huis.
Dordtseruimte
Dordtse Ruimte is een initiatief van de gemeente Dordrecht. 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier