“Heel inspirerend om samen op te trekken”

Ze moesten er wat nachtjes voor in de rij liggen, maar toen hadden Vincent en Heidy Klous hun favoriete kavel op Stadswerven dan toch te pakken. Meteen zochten ze contact met de andere zelfbouwers om tot gezamenlijke afspraken te komen.
Heel inspirerend om samen op te trekken
‘Met een groep van twaalf mensen proberen we om de fundering en het heien samen te doen. Met een kleiner clubje van vijf willen we één aannemer nemen’, vertelt Vincent.

Verschillende gevels
Dat de zelfbouwers met één aannemer willen werken, betekent niet dat alle huizen er hetzelfde uit komen te zien. Integendeel. ‘We kiezen allemaal een eigen architect, dus je krijgt verschillende gevels. Sommigen hebben de Dordtse binnenstad als inspiratiebron, wij hebben gekozen voor een semi-industrieel ontwerp. Onze gevel wordt van natuursteen met staal en hout. Het wordt een rijtje met een ongelooflijk mooi aanzicht.’

Creativiteit
In deze fase van het bouwproces is het vooral ontdekken. ‘Een leuke fase’, vindt Vincent. ‘We hebben verschillende architecten gesproken om straks de juiste keuze te maken. Je creativiteit wordt op de proef gesteld, je wordt constant op andere ideeën gebracht. Ik besef wel dat we in de stilte voor de storm zitten. Er komt straks veel op ons af, maar ik houd wel van uitdagingen.’

Groepsapp
De zelfbouwers op Stadswerven delen hun kennis en ervaringen via een eigen groepsapp. ‘We laten elkaar ontwerpen zien en wisselen informatie uit. Heel inspirerend. We spreken ook regelmatig met elkaar af zoals onlangs in Khotinsky om te vergaderen. Het is leuke club, we hebben elkaar echt gevonden.’
Kavel al weg? Er is een reservelijst! Kavel al weg? Er is een reservelijst!

Het kan zijn dat je je zinnen hebt gezet op een kavel die al door een andere zelfbouwer is gereserveerd. Weet dan dat het mogelijk is je naam op de reservelijst te laten zetten.

Op de locatie Vest 94-96 zijn alle kavels al ‘weg’ en ook op Stadswerven zijn bijna alle kavels gereserveerd. Heb je belangstelling voor een kavel die al gereserveerd is? Laat je naam op de reservelijst zetten. Het kan namelijk voorkomen dat er kandidaten afvallen. In dit geval worden er gesprekken gevoerd met degenen op de reservelijst. Voor plaatsing op de lijst hoef je geen reserveringsvergoeding te betalen. Neem voor nadere informatie contact op met de projectleider van de locatie van je keuze.
Nieuwe zelfbouwlocaties gezocht Nieuwe zelfbouwlocaties gezocht

De gemeente biedt op dit moment ruimte voor zelfbouw op drie locaties. Maar misschien zijn er meer plekken waar mensen graag hun droomhuis bouwen. Dordrecht staat open voor goede ideeën.

De gemeente is op dit moment bezig met het inventariseren van nieuwe zelfbouwlocaties. Ken je bijvoorbeeld een stuk grond dat braak ligt of een ongebruikte open plek in de stad? En zou jij daar graag je huis bouwen? Meld het via de Facebookpagina van Dordtse Ruimte of stuur een mail naar jj.visser@dordrecht.nl
Deel je kennis Deel je kennis

Facebook is ook bij uitstek het middel om je kennis te delen met andere zelfbouwers. Heb je handige tips, geef ze door. Mogelijk heb je zelf een vraag of zoek je een oplossing voor een praktisch probleem. Gooi het ‘in de groep’ op www.facebook.com/dordtseruimte.
Lees de ervaringen van andere zelfbouwers Lees de ervaringen van andere zelfbouwers

Zelfbouwen is niet iets wat je dagelijks doet. Je moet een architect kiezen, een ontwerp maken, de financiering regelen, de bouw begeleiden, onderhandelen met de aannemer enzovoorts. Gelukkig ben je niet de enige die zelf zijn huis bouwt.

Op verschillende andere plekken in Nederland zijn al prachtige woningen gebouwd door particulieren. Op www.dordtseruimte.nl laten we die zelfbouwers aan het woord. Het eerste verhaal is van Moniek Otten. Zij bouwde in 2006 zelf een rijwoning in de wijk Roombeek in Enschede.

De zelfbouwers vertellen hoe zij het bouwproces hebben ervaren en waar ze tegenaan zijn gelopen. Ook hebben ze tips. Doe er je voordeel mee!
Handboek vol handige weetjes

Er komt als zelfbouwer veel op je af. Je moet van alles regelen en voortdurend keuzes maken. Het handboek zelfbouw geeft je informatie over de belangrijkste zaken die op je pad komen bij zelfbouw.

Wat houdt energieneutraal bouwen in? Waarom is er een bouwplaatsprotocol? En is het mogelijk om alles nutsvoorzieningen (water, gas, elektriciteit) in één keer aan te vragen? Het handboek zelfbouw geeft antwoord op deze en andere vragen. Het besteedt aandacht aan onderwerpen als het (laten) maken van een ontwerp, het regelen van de financiën, het aanvragen van vergunningen en het werken met een aannemer. Je kunt het handboek (23 pagina’s) inzien of downloaden
Dordtse Ruimte staat voor kleinschalige ontwikkeling van de stad met veel ruimte voor initiatief van bewoners en ondernemers. Nieuwe bestemmingen voor ongebruikte grond en gebouwen. Ruimte voor het bouwen van je eigen huis.
Dordtseruimte
Dordtse Ruimte is een initiatief van de gemeente Dordrecht. 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier